Blader door onze winkel

Hallux valgus

Hallux valgus - ook wel bal van de grote teen, bunion of kromme teen genoemd - is een door en door pijnlijke misvorming van het voorste deel van de voet. Het treft altijd de grote teen. Heeft uw orthopeed of huisarts bij u de diagnose Hallux valgus gesteld? Of bent u bang dat u last heeft van een bunion en weet u het niet zeker? Op deze pagina informeren wij u over deze veel voorkomende voetafwijking.

Wat is een Hallux valgus?

Bij hallux valgus wijkt het eerste middenvoetsbeentje af naar de buitenkant van de voet. Hierdoor wordt de bal van de voet steeds wijder. De pees, die daarvoor te kort is, duwt de grote teen opzij. De grote teen wijst dan naar de kleine tenen - hij komt scheef te staan. Als u Hallux valgus hebt, bent u niet de enige in dit land: Hallux valgus is een zeer veel voorkomende misvorming van de voet.

Je kunt Hallux valgus zien - en voelen. In een gezonde voet staan de tenen harmonisch op één lijn en lijkt geen enkel bot of gewricht bijzonder misplaatst. De
voet voelt ook goed aan: de voet rolt goed, is soepel tot in de tenen, de bal van de voet of de tenen doen geen pijn, worden niet snel moe en er zijn geen plekken die schuren of schuren, vooral aan schoenen of sokken. Als dit het geval is voor u: gefeliciteerd. Dan lijdt u waarschijnlijk niet aan Hallux valgus of een misvorming en doen uw voeten het heel goed.

Als de bal van uw voet echter vaak pijn doet en u merkt dat uw grote teen "slingert" en het gewricht aan het verbenen is, kan dit te wijten zijn aan Hallux valgus. Een hallux valgus kondigt zich in het begin vaak aan door lichte roodheid en wrijving.
Dit is vooral merkbaar als u iets strakkere, hogere en oncomfortabele schoenen hebt gedragen. Als u dergelijke veranderingen en klachten opmerkt, kunt u dit het beste met uw orthopeed of huisarts bespreken.

Oorzaken van Hallux valgus

Er is vaak geen eenduidige reden waarom sommige mensen Hallux valgus ontwikkelen en anderen niet. Er zijn echter een aantal mogelijke oorzaken, waarvan sommige vaak samenvallen. Een veel voorkomende reden is dat Hallux valgus erfelijk is en zich ontwikkelt als gevolg van genetische aanleg. Vraag je familie of ze van dit probleem afweten.
Het dragen van ongeschikt schoeisel kan ook bijdragen aan Hallux valgus. Daaronder vallen schoenen die strak zitten, aan de voorkant taps toelopen als een driehoek of hoge hakken hebben. Dit is een van de redenen waarom Hallux valgus een "vrouwenprobleem" wordt genoemd. Maar er is nog een andere reden: Hallux valgus is geen probleem van jongere mensen, het treedt vaak pas op in de loop van het leven, in rijpere jaren. Bij sommige vrouwen wordt het bindweefsel zwakker, wat ook de ligamenten in de voet aantast. Dit leidt tot instabiliteit. Als er ook meer druk is - bijvoorbeeld door een hoger lichaamsgewicht of te krappe en hoge schoenen - geeft de grote teen mee en ontstaat er een Hallux valgus.

Voorkom Hallux valgus

Je kunt veel doen voor ontspannen, gelukkige voeten. Als u een genetische aanleg hebt voor Hallux valgus, is het misschien niet mogelijk om deze misvorming volledig te voorkomen - maar een paar maatregelen kunnen helpen voorkomen dat ze te uitgesproken wordt en u helpen om pijnvrij en onbelast door het leven te gaan.

Onze tips:

- Blootsvoets lopen is goed voor je voeten. Grijp elke kans
om je voeten deze vrijheid te geven. Op het strand, natuurlijk, maar ook thuis of tijdens het sporten.

- Draag comfortabele schoenen die goed passen, niet te strak zitten en uw tenen bewegingsvrijheid bieden. Schoenen voor Hallux valgus kunnen ook een hak tot ongeveer vier centimeter hoog hebben ¬ en zien er natuurlijk heel chic uit. Laat u inspireren door de VITAFORM Hallux valgus schoenen.

- Zorg ook voor geschikte sokken die niet te strak zitten en niet schuren.

- Probeer voetgymnastiek en massage. Dit versterkt de voet, houdt de ligamenten soepel en de gewrichten mooi soepel. Bovendien heeft deze aandacht voor uw voeten een effect op uw hele lichaam en is het gewoon goed voor u. Zelfs het spreiden van de tenen is een zeer goede oefening die u 's morgens en 's avonds in uw comfortabele bed kunt doen. U kunt meer tips krijgen van orthopedisten, fysiotherapeuten, sporttrainers of op internet - er zijn talloze video's en instructies voor uw voetmobiliteit.

- Sommige orthopedisten schrijven inlegzolen voor bij Hallux valgus. Let er bij het kopen van schoenen op dat u de bestaande inlegzolen kunt verwijderen en uw eigen orthopedische inlegzolen kunt gebruiken.

- Bandages worden ook voorgeschreven voor Hallux valgus. Ze zijn bedoeld om de voet te stabiliseren en verdere migratie van de grote teen te voorkomen.

Schoenen kopen voor Hallux valgus

Er zijn geen speciale schoenen voor Hallux valgus, tenzij het zo ernstig is dat u op maat gemaakte schoenen nodig heeft. Het belangrijkste is dat uw schoen u perfect past en comfortabel zit. Wanneer u een voet met Hallux valgus heeft, is naast een perfecte pasvorm ook comfort in het voorvoetgebied belangrijk. De tenen hebben ruimte nodig, ze mogen niet in een verkeerde stand worden gedrukt en drukpunten moeten ten koste van alles worden vermeden. Dit veroorzaakt vaak pijn, vooral bij Hallux valgus. Als u Hallux valgus (bunion) hebt, moet u zachte materialen kiezen, veel flexibiliteit in het voorvoetgebied en een breedte die uw voet niet afknelt. De comfortabele schoenwijdtes H en K bieden voldoende ruimte als u extra volume nodig hebt. Een gewatteerd voetbed is ook belangrijk voor
Hallux valgus. Het is zacht voor de voeten en gewrichten. Als u orthopedische inlegzolen gebruikt, zorg er dan voor dat het voetbed vervangbaar is.

Heeft u nog vragen over hallux valgus en schoenen? Het VITAFORM team geeft u graag persoonlijk advies, zodat u geschikte, comfortabele en mooie modellen kunt vinden die hebben wat nodig is om uw lievelingsschoenen te worden. Schrijf ons of bel ons, wij zijn er voor u.